Blogg

STÄDERSKAN av Nita Prose

16.07.2023 17:17

Städerskan kom redan 2022 men är fortfarande aktuell, då den enligt uppgift på Google (14.03.22) toppade amerikanska bästsäljarlistan, plats tre på brittiska och två på den kanadensiska. Och den ska tydligen bli film också (obekräftad uppgift).

En roman där huvudkaraktären har yrket städerska (förekommer sällan i romaner), är en annorlunda spänningsroman. Molly är hotellstäderska och hennes karaktär beskrivs som kantig, detaljstyrd, pedant, regelstyrd och hon missförstås ofta att vara viktigpetter och besserwisser. Att inte riktigt vara som andra och inte riktigt vara med sin tid. Varför valde jag att läsa boken? Jo, för att min mor arbetade som städerska under 1950-1960-talen. Inte på ett hotell, utan i en mycket tuffare manlig miljö - en sanitär avdelning för bruksarbetare. Jag blev intressad att jämföra yrkesrollen, såklart utan att jämföra Molllys egenskaper med min mors!

bokomslag Städerskan        Nita Prose

Städerskan         av    Nita Prose

Översättare: Manne Svensson

Prologen börjar så här: Jag är din städerska. Det är jag som städar ditt hotellrum, som smyger in som en ande när du driver runt på stan utan att bry dig det minsta om röran du lämnat efter dig, eller vad jag kan få syn på när du inte är där. Jag är din städerska. På omslagets baksida står: Jag vet så mycket om dig. Men vad vet du egentligen om mig? -  Ganska dramatisk inledning!

Ur baksidestexten: Mollly är van vid att vara helt osynlig i sitt jobb på den anrika Regency Grand Hotel. Hon är bara en städerska, varför skulle någon lägga märke till henne? Men dagen hon finner den återkommande hotellgästen mr Black död i sin säng vänds allt upp och ner. Molly blir inte bara synlig för alla, hon blir dessutom synnerligen granskad och ifrågasatt. Och för att rentvå sitt rykte måste Molly ta reda på vad som egentligen hände med mr Black.

Jag gillar Mollys tankar om sitt arbete: Jag föddes för det här jobbet. Jag älskar att städa. Jag älskar min städvagn och jag älskar min uniform. Och som hennes mormor har sagt: Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv! Molly går helt upp i sitt arbete och bryr sig inte om att det bland personalen finns de som viskar om henne som "Molly Mutant, Regelmiffot". Det finns också de som älskar henne för den hon är, godhjärtad, generös och att hon sköter sitt arbete exemplariskt. Molly har svårt i sociala situationer som att tyda och tolka andra, men hon är duktig på att städa sina tankar, på samma sätt som hon städar ett rum - systematiskt och i bestämd ordning. Några egentliga vänner har inte Molly, men det finns två personer hon har en sorts vänskap med, den papperslöse flyktingen Juan Manuel och hotellets portier mr Preston. Mollys kära mormor har nyligen avlidit och Molly saknar henne oerhört. Hon har alltid pratat med sin mormor om allt och gör så även nu fast mormodern är död. Mormodern har lärt henne mycket om beteenden, som att ett leende inte behöver betyda att någon är glad och tvärtom. 

Vad hände egentligen i mr och mrs Blacks svit 401 på Regency Grand Hotel? Genom mordet på mr Black dras Molly in i en härva av knarkhandel och svek. Människor hon litat på sviker henne, men hon tar sig an denna mordgåta med samma detaljerade noggrannhet som hon utför sina arbetsuppgifter och allt annat hon företar sig. 

Städerskan är en charmig, mångbottnad och varm spänningsroman och jag tycker mer och mer om Molly, allteftersom jag läser. Tänker att vi behöver fler som Molly ibland oss.  

Avslut: Kan jag jämföra Mollys och min mors yrkesutförande? Nej, förutom att även min mor var 'som osynlig' på sin arbetsplats.

//Eveline

OM ELDEN TAR OSS av Cecilia Ekhem

20.06.2023 17:48

Om elden tar oss  är en  riktigt bra 'mellanåldersbok'. En fiktiv berättelse om tolvåriga Sofias och fjortonårige Joels kamp, dagen för Sundsvallsbranden 25 juni 1888. Med varsam penna berättar författaren Cecilia Ekhem om vänskap, mod och spirande hopp. Boken ger också en historisk bakgrund, då den verkliga branden ramar in den fiktiva berättelsen på ett intressant och realistiskt sätt. Branden ödelade stora delar av Sundsvalls cenrum och är den största branden i Sveriges historia. 9 000 av de totalt 11 000 som bodde i staden blev hemlösa och fem personer dog. Skadorna uppskattades till 30 miljoner kronor. 

bokomslag Om elden tar oss        

Om elden tar oss av Cecilia Ekhem

Jag har tidigare läst om Sundsvallsbranden, riktat till vuxna. I boken Vänskapsgatan skildrar Karl Johan Rådström mycket detaljerat hur några familjers liv och vänskap påverkas av den stora förödelsen, som Sundsvallsbranden utgjorde för dem och för staden. I Sundsvallspromenader av Örjan Torell och Petra Torell Hagström finns samma roman med, i en kortversion. 

Baksidesinformation: Sofias tillvaro är hård. Hon kämpar med att hjälpa till att försörja familjen, men risken finns att Sofia måste ta tjänst på en gård långt hemifrån, trots att hon bara är tolv år. Just den här varma och blåsiga junidagen vill hon skingra alla oroliga tankar och ser fram emot att klara av sina sysslor för att sedan kunna smyga iväg till sin bästa vän, Joel - han som är både föräldralös och utan ben. Men plötsligt ringer en klocka i staden - det brinner! Vinden får elden att sprida sig i rasande fart och Sofia inser att Joel aldrig kommer att kunna ta sig undan den på egen hand. Nu måste hon rädda sin vän.

Boken inleds om en brand i nutid i ett hyreshus där Dantes familj, mamma, storasyster Sofia Magdalena och storebror Yesal bor. Berättelsen vävs fint ihop med den stora Sundsvallsbranden.

Cecilia Ekhem skriver lättläst och spännande. Tempot är högt, mycket händer och flykten undan branden blir en kamp mot klockan när Sofia, Joel och några nyfunna vänner gör allt vad de kan för att undkomma elden och försöka överleva. En av de nyfunna vännerna är självaste Frida Stéenhoff, en betydande kvinna i Sundsvall vid förra sekelskiftet (fint av författaren att lyfta fram henne ur historien).  

En karta från 1888 finns i bokens uppslag med intressanta nedslag i Vängåvan, Hedbergska gymnasium, kvarteret Stenhammaren som är dagens Södermalm mfl.

Detta är en högläsningsbok, en bladvändare som ger inblick i en del av Sundsvalls historia. Intressant för för en bred målgrupp, både barn och vuxna. 

//Eveline

MALMA STATION av Alex Schulman

25.05.2023 12:19

Jag blev nyfiken på boken när jag läste baksidesinformationen, som jag citerar: Fem personer reser med tåg genom Sverige (vid olika tidsepoker), ett gift par i kris (Harriet och Oskar), en ensamstående far och hans dotter (Harriet som barn) samt en kvinna (Harriets dotter Yana) som söker svaret på en gåta, som hennes mamma lämnat efter sig. De reser alla mot Malma station och ingen av dem vet att det som händer på slutdestinationen kommer att omdefiniera deras liv. Malla station är en drabbande berättelse om familjehemligheter och oförrätter som gått i arv genom generationer - och om jakten på sanningen som kan förändra allt. 

bokomslag Malma station    Alex Schulman i maj 2015.

Malma station av Alex Schulman

En påtagligt förtätad stämning redan i inledningen, väcker rmin känsla av förstämning. Den är tung att läsa, men jag kan inte sluta. 

Tre tågresor till den mystiska Malma station. Den första kring 1970-talet då Harriet reser med sin pappa. Föräldrarna har skilt sig och delat på barnen. Harriet blir hos pappa, som egentligen ville välja Amanda och inte Harriet. Men Amanda följer med modern till en ny relation. Långt senare gör Harriet om resan med sin man Oskar, då hon vill gee honom en pusselit av hennes liv, innan de också skiljs åt genom att Harriet ger sig av. Dottern Yana blir kvar med pappa Oskar. Ytterligare något decennium senare gör deras dotter Yana samma resa. Hon reser ensam med moderns fotoalbum som utgångspunkt. Vad är det för speciellt med stationen, Malma station? 

Och människorna, de framträder ur författarens tankar med många tillkortakommanden, ensamhet, bortvalda barn, nya relationer, bitterhet och sårad självkänsla ger mörka minnesbilder. Oförrätter och hemligheter i barndomen bär människan med sig livet igenom, hämmar identitetssökandet och präglar individens val och beteenden. 

Det finns många nedslag i romanen att lyfta fram och jag väljer Yanas ensamma tågresa. Hon och moderns fotoalbum, där varje bild berättar om moderns uppväxt ensam med sin far. Bilderna ger Yana en mening bakåt, bilder där det på baksidan står en mening som tar tag i mig: Your Are Not Alone har modern skrivit som ett mantra. Första bokstaven i varje ord bildar namnet YANA - elegant av författaren. 

Språket är lättläst, berättelsen flyter på och läslusten växer. Det är ingen ljus generationsroman Schulman skrivit, men mycket läsvärd. Jag har tidigare bara läst en av Schulmans böcker - Bränn alla mina brev - men jag ska verkligen läsa fler!

//Eveline

RECITATIF av Toni Morrison

20.05.2023 12:10

 Toni Morrisons enda publicerade novell från Novellix nr 124. 

Toni Morrison novell novellix

Recitatif av Toni Morrison

Citat från baksidesinformationen: Toni Morrison har skrivit en enda novell: Recitatif. Nu publiceras den för första gången på svenska, i översättning av Helena Hansson. I berättelsen står hudfärg i centrum: Författaren låter historiens huvudkaraktärer, Twyla och Roberta, vara tydligt åtskilda av såväl färgen på sitt skinn som av sin klasstillhörighet. Träffsäkert och skickligt låter Morrison oss konfronteras med våra egna föreställningar om den andre, föreställningar som gång på gång ställs på ända, och hon låter oss aldrig få veta vem som är svart och vem som är vit.

1993 var Toni Morrison första svarta kvinna att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Motiveringen löd: ”genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör [hon] en väsentlig sida av amerikansk verklighet”. Hennes böcker har uppskattats av såväl kritiker som av den breda publiken, och hon är särskilt omtyckt för sin träffsäkra dialog och sina nyansrika skildringar av det svarta USA.

 

 

FUERTE-KRIMI 1,2,3 av OLIVER HAMANN

18.05.2023 15:15

Jag som sällan läser kriminalromaner, har läst 3 deckare på tyska! Författaren Oliver Hamann är en släkting till mig, så det är extra roligt att läsa om denna fiktiva, något säregna tyske kommissarien Franz-Josef Grillmayr. Författaren har kommit ut med 3 böcker och den 4:e är på gång hemma i kammaren, när övrigt arbete tillåter. Jag läste den 1:a boken för några år sedan och har nu läst den 2:a och 3:e boken. Handlingen utspelar sig i samtliga böcker på Fuenrteventura den näst största ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna. Jag hoppas de kommer i svensk översättning framöver. För mig är det trevligt att läsa på originalspråket och öva upp mitt modersmål.

Der Wasserkrieg Stummer Schrei in Weiß (häftad)

Der Wasserkrieg Eiskalter Sommerwind Stummer Schrei in Weiss

Författare: Oliver Hamann

Författaren bygger upp intrigerna i lagoma doser och spänningsnivåer. Han beskriver sökandet efter lösningen på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Läsaren får följa händelseutvecklingen med misstänkta gärningspersoner under både med- och motgångar. Allt under sällskapliga och täta dialoger mellan kommissarie Franz-Josef Grillmayr och hans assistent José Esparagio, av kommissaren kallad "Schosse", en grov tysk brytning av det spanska namnet, vilket är roande för läsaren men smått irriterande för assistenten som inte gillar att få sitt namn förvanskat. Bland karaktärerna märks också rättspatologen Georg Sanchez, som med sin innovativa personlighet både irriterar och förnöjer den lättretlige, men hygglige kommissarien. Med Estragon Salazar, polismästaren i området, utkämpar kommissarien också interna maktstrider, med allvar och humor. 

Innehållet i alla tre böckerna följer mönstret med att kommissarien önskar sig en lugn och trivsam tillvaro på ön, tillsammans med sin käresta/väninna Inez. Så önskar sig också assitenten med sin flickvän Arantxa, men alltid inträffar något som stör lugnet. Inez, som är personalansvarig på ett stort hotell blir inblandad i bok 2. Arantxa, som vill satsa på sin karriär blir inblandad i bok 3. 

I den 1:a boken konfronteras duon med ett vattenkrig med oförklarligt mord, i den 2:a med ett mord på en hotellstäderska, i den 3:e med en tysk företagares våldsamma död. Allt i en så gemytligt anda som det är möjligt i en bok om ond bråd död, en s.k. trivsel- och mjukdeckare! 

Enligt författaren kommer 4:e boken att handla om klassisk musik i orkestermiljö. Spännande! 

//Eveline

FRIDA STÉENHOFF - DEBATTSKRIFTER OCH DRAMER

11.05.2023 13:21

Under våren har jag deltagit i kurs 2 om Frida Stéenhoff, alltså skrifter och dramer hon skrev efter flytten från Sundsvall 1908 till Oskarshamn och senare Stockholm. Jag kommer att lägga upp dessa mycket aktuella skrifternas titlar framöver....Skrifter som ca 100 år senare är aktuella till innehåll och budskap.

....forts följer....

VÅRA FÖRLORADE HJÄRTAN av Celeste Ng

08.05.2023 21:12

Dystopier har jag svårt för och först vid tredje försöket förstod jag varför jag inte bara släppte den. Det är en mörk framtidsskildring om ett totalitärt, fascistiskt USA, där människor med asiatiskt ursprung utsätts för systematisk förföljelse. Det sker alltför många skrämmande övergrepp i världen nu, men detta är också en berättelse om kärleken mellan mor och son - en kärlek så stark, trots ofrivillig åtskillnad i ett samhälle styrt av kollektiv rädsla och rasfientlighet. 

bokomslag Våra förlorade hjärtan            Ng in 2018

 

Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng

Handling: USA har haft en djup ekonomisk KRIS, som Kina hålls ansvarig för.  Alla invånare med asiatiskt ursprung anklagas för kinesisk medlöperi, när landet börjar återhämta sig. En förföljelse av asiater inleds och varje misstänkt handling mot PAKT bestrafffas. En metod som används är, att ta barnen ifrån föräldrar med asiatiskt ursprung och placera ut dem i fosterhem, i syfte att "avasiatisera" barnen och göra dem till amerikanska barn med genuina amerikanska värderingar. Alternativt att fängsla den föräldern som gjort sig skydig till någon "missgärning", mestadels påhittad. Det är asiaterna som staten är ute efter. 

PAKT "Protektion av Amerikansk Kultur och Tradition" är mer än en lag. Det är ett löfte vi ger varandra: ett löfte om att skydda våra amerikanska ideal och värden, ett löfte om att för de människor som underminerar vårt land med oamerikanska idéer, kommer det att bli konsekvenser. // Ur Vi lär oss om PAKT: En handbok för unga patrioter.

Tolvåriga Bird Gardner har inte sett sin mamma Margaret på över tre år. Margaret var född i USA av asiatiska föräldrar. Hon valde att försvinna då hon skulle fängslas efter att hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar, som införts för att värna "amerikansk kultur". Birds pappa Ethan - en begåvad amerikansk lingvist på universitetet i  Cambridge Massachusett USA - degraderades då, till att plocka böcker i hyllorna på universitetsbiblioteket. Han förmanar sin son att hålla låg profil. 

Bird, mammans smeknamn för Noah, följer sin pappas förmaningar och går alltid raka vägen till och från skolan -  med böjt huvud så han inte visar sitt ansikte, som har starka asiatiska drag efter mamman. Han undviker ögonkontakt och är rädd att någon ska ställa frågor och han ska inte prata om sin mamma med någon. I skolan har han inga kamrater tills Sadie börjar i hans klass. Sadie är ett barn som flyttats (tagits) från sina föräldrar till särskilt utvalda fosterföräldrar. Men Sadie är rebellisk och rymmer ofta för att söka efter sina föräldrar. Sadie berättar för Bird, att hans mamma är känd i hela landet för att vara den som är orsaken till det uppror som börjar bildas. Margaret Miu var poet och texten Alla våra förlorade hjärtan har tagits ur sin kontext från en dikt av henne och används av proteströrelsen. Därför gav hon sig av, innan polisen skulle hämta Bird till ett fosterhem. Pappa Ethan får behålla pojken under strikt amerikansk fostran och tron på PAKT. 

Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i. Han inser att hans mamma försöker kontakta honom och bestämmer sig för att söka efter henne. Här börjar själva äventyret för Bird och med intressant uppfinningsrikedom låter författaren oss läsare följa med i hans sökande efter sin mamma. 

Att skilja på föräldrar och barn låter osannolikt idag, men är en skrämmande vanlig åtgärd makten tagit till gentemot etniska minoriteter, urinvånare eller andra grupper som ska knäckas. Celeste Ng har refererat till citat: det här är en metod som förekommit, som när migrantbarn skiljts från sina föräldrar vid den mexikanska gränsen. Samiska familjer har råkat ut för samma öde. slut citat. Och vad sker idag med ukrainska barn?

Författaren ger en bred bakgrundsskildring av Margarets och Ethans liv i USA innan och under KRISEN och även tiden efter Birds födelse. Skildringen av det kärleksfullt nära samspelet mellan Bird och mamman, är varmt berörande och älskvärt. Författaren beskriver skickligt de mödosamma umbärandena av ett liv i ett fientligt system. Bibliotekariernas betydelse för kampen om barnens rätt till sina föräldrar, är överraskande och rörande. Trovärdigt? Förhoppningsvis!  Människan har förmåga att skapa system i syfte att gå förbi system. En tankeväckare!

Jag hade lockats att läsa vidare, trots mitt motstånd och kunde inte sluta innan jag visste hur det skulle gå för Bird, Sadie och övriga karaktärer. Och med den skrämmande insikten, att människan lever i stor ovisshet om framtiden, som världsläget ser ut idag.

En mening som stannat kvar: s275) Allting som behöver förändras känns ofantligt och omätligt. En uppgivenhetskänsla infinner sig!

Ett vackert stycke: s277) Under tystnad turas de om att ta hand om elden - först Bird, sedan Sadie, sedan båda tillsammans, blåser de liv i den - tills de större pinnarna fattar eld, sedan vedträna, och lågorna växer stadigt och lugnt och hett. Min tillförsikt växer!

Språket: lättläst, trots täthet i innehåll och textmassa; det poetiska anslaget varvat med innehållets 'fakta' väckte mitt intresse.

Översättare: Anna Strandberg - Citat från hennes information: jag drivs av min passion för språkets möjligheter - Det tilltalar mig mycket!

//Eveline

ÖVERSÄTTARPRIS 2023 - SVENSKA AKADEMIEN

06.05.2023 15:03

Läser i dagens ST att Svenska Akademiens översättarpris i år går till två översättare.

Jesper Festin som bl.a. översätter från tyska Daniel Kehlmann och Peter Handke.

Olov Hyllienmark som bl.a. översätter från nederländska - Marieke Lucas Rijneveld - Obehaget om kvällarna, som vi läste i bokcirkeln hösten 2022.

//Eveline

 

DE 12 NOMINERADE TILL ÅRETS BOK 2023

04.05.2023 00:00

Bonniers Bokklubb & Månadens Bok har presenterat sina nominerade romaner till Litteraturriset Årets bok 202Av dessa har jag läst och skrivit om två i min blogg, läs gärna om Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin och  Folk som sår i snö  av Tina Harnesk. 

Du kan rösta på din favorit fram t.o.m. 3 september här: Bonniers bokklubb

Min favorit Färskt vatten till blommorna har haft framgång på Bästsäljarlistor. Bokhandlare Lennart Bergström, Sundsvall, skrev i sitt VeckoMagazin 27.03.2023: En bok som varit etta på franska och italienska bästsäljarlistor sedan i fjol! Eveline Santners recension har ständigt legat i toppen av lästa recensioner sedan i fjol höst.

Min kommentar i mejl samma dag: Så roligt att läsa i gårdagens VeckoMagazin att min recension av Färskt vatten till blommorna av Valéri Perrin är så uppskattad. Det gjorde mig glad! 

Lennarts svar 28.03.2023: Ja, det är otroligt vilket intresse det har blivit för din recension av Perrins bok! Och det håller i sig. Bara i går var det nästan 100!

Så oerhört roligt!

//Eveline

SKATTKAMMARÖN av Robert Louis Stevenson

01.05.2023 12:26

Ett av mina barnbarn låg hemma i en förkylning och hade jättetråkigt. Då skickade jag denna bok till honom, en av hans fars favoriter som 11-åring. Tanken var !

att vi skulle läsa den tillsammans och jag var nyfiken på sonsonens reaktion på äventyrsromaner från förr om PIRATER - GULDSKATTER - MYTERI !

bokomslag Skattkammarön R. L., 1893.

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

Baksidestext: När den unge Jim Hawkins kommer över en äkta skattkarta förändras hans liv för alltid. Han får följa med på skeppet Hispaniola, som ger sig av till Karibien för att leta reda på skatten. Men det är något som inte riktigt stämmer. Skeppskocken Långe John Silver och de andra sjömännen har något helt annat i kikaren. Och de är inte rädda att döda för att nå sitt mål. 

En våldsam 'pojkberättelse' från 1883 - en tidlös berättelse för moderna barn, enligt förlaget Bonnier Carlsen, som utgivit fler i en serie Äventyrsklassiker. Min sonson läser nu inte så gärna som farmor skulle vilja, men det han läst är "bra" säger han. När han läst klart, ska vi diskutera den. 

Äventyrsböcker var mer intressanta för pojkar förr, innan äventyrslusten fick sitt lystmäte mättat via de moderna digitala sätten. Den egna fantasin vid läsningen gav andra tankar om vad som är fantasi och vad som är verklighet. 

//Eveline

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>