BOKSAMTAL 17 mars 2015 Lilla Smycket av Patrick Modiano

07.04.2015 18:54

Boksamtal 3 i vårens tema -"Kärlek-Makt-Relationer"

Lilla Smycket Lilla smycket  av Patrick Modiano                                               

Läst och samtalat om i Läsecirkeln på Stadsbiblioteket 17.03.2015 Vi som deltog i samtalet var: Toni, Barbro, Gunilla, Annette, Anita och Eveline. Kerstin och Margareta har mejlat sina synpunkter. Det tackar jag för - då får vi med allas synpunkter till sammandraget :-)

Det blir inte lätt att sammanfatta samtalet, men jag gör ett försök. Fem av sex var helt överens om att vi tyckte denna ”lilla STORA” roman var alldeles underbar att läsa, men att den kanske kräver omläsning för att man riktigt ska kunna ta in i alla delar. Ett par av oss har läst 2 ggr!

Titeln: var vi överens om syftade på att modern såg sin dotter som en ”accessoar” 

Handling: Romanen har en stark inledning - är en mor-dotter-relation. Hur ska det gå? Är det modern i den gula kappan, eller inte? Berättarjaget är i en svår existentiell belägenhet med identitetssökande (som kan jämföras med författarens själv!). Hur försörjde sig Therese egentligen? Var det ”på riktigt” hon såg efter den 8-åriga flickan? Eller var det sig själv hon beskrev, från tiden då hon var i den stora lägenheten som någon för henne okänd man, upplåtit till modern? Och hunden som försvann – hund som också den andra flickan ville ha?

Karaktärerna var många och framträdde som udda personer. Anmärkningsvärt är att apotekarkvinnan, som sörjde för Thereses väl och ve, ändå lämnar henne ensam med en burk sömntabletter och uppmanar henne att inte glömma at ta dem, fastän hon tydligt såg att Therese var deprimerad. Modern tyckte vi också var en underlig karaktär och frågor som ”var hon död”? – ”var kvinnan i den gula kappan hennes mor” eller?  Även Föräldraparet till flickan, som Therese skulle se efter betedde sig mycket underligt, enligt våra svenska mått.

Allt detta gör att man kan tycka det är lite för mycket av det underliga, sorgliga och svåra på en och samma gång, för en och samma karaktär – Therese!

Den unge mannen, med sina språkkunskaper – vad gjorde han egentligen? Den ende ”normala” karaktären tycks vara en ”morbror” – om han nu var det? Fosterföräldern på landet fick vi inte veta så mycket om, men kändes iaf ”normala”?

Känsla: Ömhet, förskräckelse, misstro, avsky, medkänsla, spänning, olust, hjälplöshet, gråhet, hopplöshet men även förtröstan. Sid.30)”Man måste hitta en fast punkt i livet, så det inte flyter, då blir allting bättre, tror ni inte?” Någon uttryckte en känsla av ”reningsprocess”!

Språket tyckte vi om. Tillgängligt och återhållet med möjlighet att fördjupa. Lättläst och lätt att förstå med en spännande handling. Vackert: tex s 34) ”man kunde höra gräset smekas av vinden och bruset av vattenkaskaderna (Slätternas persiska som påminde om finska språket!)

Symboler; finns i andra romaner av M: herrelös hund – övergivenhet – färgen gul i kappan-som i Davidsstjärnan, mystiska försvinnanden, mörka platser, hästar mm

Författaren undviker kronologiskt berättande och beskriver handlingen uppstyckat. Modiano beskriver den utsatta människan med stor ömhet, vilket går igen i hela hans författarskap. Flera av oss kommer att läsa mer av Patrick Modiano, dock inte alla!  ;-)

Vi jämför med Paul Auster, vars författarskap utspelar sig i New York och Modianos i Paris. Även Auster hade vår läsecirkel delade meningar om – några vill läsa mer av honom och andra inte! En av tjusningen i att delta i en läsecirkel – det vidgar våra referensramar……

Kan var och en tänka på ETT ORD om Lilla Smycket till nästa gång?  /Eveline

Ämne: BOKSAMTAL 17 mars 2015 Lilla Smycket av Patrick Modiano

LÄST "DE DUNKLA BUTIKERNAS GATA"

Datum: 10.04.2015 | Av: Kerstin

I en litteraturtidning rekommenderas "Modiano- nybörjare" att börja med DE DUNKLA BUTIKERNAS GATA. Till skillnad från LILLA SMYCKET, som är en grå berättelse med känsla av hopplöshet och hjälplöshet. I DDBG finns hoppfullhet och man är säker att huvudpersonen löser gåtan. Det är som en blandning av Austers författarskap, Hermann Hesses "Stäppvargen" och Carlos Ruiz Zafons "Vindens skugga". Berättelsen rör sig drömlikt bland nattblanka gator och dimmor, på gränsen vad som är verkligt och imaginärt. En text som ibland ger en nästan magisk känsla. Bra bok! Läs den!

Sv:LÄST "DE DUNKLA BUTIKERNAS GATA"

Datum: 10.04.2015 | Av: Eveline

Tack för tipset Kerstin. Den har jag köpt och nu blir det ännu intressantare att läsa den efter din rekommendation! Jag tror också det är värdefullt att läsa två böcker av samma författare - som att ge författaren och sig själv "en andra chans".

Ny kommentar