BOKSAMTAL 2 vå 2017: MÖRKRETS HJÄRTA av JOSEPH CONRAD

21.02.2017 17:40

Till  årets andra boksamtal tisdag 14.02.17 kom Gunilla, Berit, Maria, Toni, Barbro, Kerstin, Annette, Ulrika och Eveline. Gertrud hade lämnat sina reflektioner via telefon. Hon och Inger hälsar till gruppen att de gärna hade deltagit i detta samtal, med all sannolikhet mycket spännande.

Romanen skildrar den belgiska exploateringen av Kongo; jakten på elfenben, intriger, korruption, vilsna, märkliga existenser och hänsynslösa exploatörer. Ingen har som Joseph Conrad skildrat människans inneboende ondska.
Mörkrets Hjärta publicerades 1902 och är Joseph Conrads viktigaste verk, en i allra högsta grad levande klassiker som ständigt lockar till nya tolkningar och känt för många genom Francis Ford Coppolas storfilm Apocalypse Now!

Det var svårt att välja ETT ORD av alla som poppat upp under läsningen, tyckte vi. Dock enades vi om de som finns i kommentarerna nedan.
KÄNSLA: Avsky för människans hänsynslöshet, girighet och grymhet.
 
 Tidigare utgåvaMörkrets hjärtaMörkrets Hjärta Mörkrets hjärtaMörkrets Hjärta  av
Joseph Conrad.PNG Joseph Conrad   Handelsstation vid Kongofloden 


Kort: Mörkrets Hjärta är en skrämmande men tydlig och saklig skildring av kolonialmakternas landerövringar. Mycket tung läsning, svår att ta sig igenom, lästes med ånges, men kändes nödvändig att läsa. Trots romanformen är den som en dokumentär. Den beskriver inte kolonisatörerna utan exploatörerna, erövrarna med råstyrkan. Eller också tvärtom - det mörka, okända och onämnbart hotfulla påverkade inkräktarna så, att de blev psykiskt och även fysiskt försvagade. Den enes styrka är bara det tillfälliga resultatet av den andres svaghet.

Några röster:- Det chockerande och upprörande är ändå, att människan aldrig lär sig av vår historia. -Ständigt pågår övergrepp på människor pga ras (fast vi är alla av samma ras - familjen homo sapiens) etnicitet, kön mm. -Man får rysningar över mänsklighetens beteende. -Författaren känns som en vanlig sympatisk människa men ovanligt reflekterande. -Jag blev inte fängslad. Jag blev besviken, borde ha fångats av den. - Författaren drev på bra i form av Marlows berättarröst. - Intressant med berättelsen i 3:e person, som blir tydligt på s 36 mitt på sidan: "Jag lyssnade spänt efter den mening ..." - Allt fick plats i en så tunn bok. - Ljuset mot mörkret fördunklar ljuset. - Ett tidsdokument - som jag inte tyckte var svår eller tung att läsa just för att det skildra något i vår historia.

Översättningar: Några hade läst översättningen av Margaretha Odelberg (1960) och några den nyaste av Einar Heckscher. Båda är mycket bra och återger originalet från 1902. Läs i recensioner nedan. Efterskrift av Gunnar Fredriksson: Flera i cirkeln var positiva till efterskriften och rekommenderar att man gärna kan läsa den som förord.

Rek: Inget att rekommendera den ovana läsaren, tyckte någon, men den vuxne läsvane ska absolut läsa denna bok. Den vinner på att läsas om, tyckte en annan. Flera har läst den mer än en gång. En viktig inblick i imperalismen och en politisk bok, tyckte vi.


VILKET SPRÅK!: Vi tyckte mycket om språket, det är levande bra prosa. Författaren kunde fånga och beskriva stämningar, såsom ”vi trängde djupare och djupare”- man nästan kände tystnaden i djupet och "ser när det händer". Lättläst, trots det mörka o dystra.  Vackert poetiskt och "fin i stilen", som krockar med det hemska författaren berättar om. Bra detaljerade beskrivningar som driver läsaren vidare, man vill tillsammans med Marlow komma fram till denne märkvärdige legenden Kurtz. Läsaren hålls i ständigt tvivel - lever Kurtz eller är han redan död?

 Lyriskt: s 36 "Det känns som om jag försökte berätta en dröm för er - ett gagnlöst försök, eftersom inget åergivande av en dröm kan förmedla drömkänslan, denna hopblandning av tokerier, överraskningar och förvirring till en skälvande, förtvivlad kamp, denna föreställning att ha fångats av det otroliga, som är drömmens innersta väsen..."  "Nej det är omöjligt att ge ord åt själva livskänslan under någon given epok av ens tillvaro - det som utgör dess sanning, dess mening, detta oåtkomliga något som präglar vårt jag. Det är omöjligt. Vi lever, liksom vi drömmer ensamma!"
s 73 "Ungdomens hänförelse drev honom, förde honom igenom oskadd."


Recensioner:

1) Svd 30 juni 2006 Magnus Eriksson https://www.svd.se/kolonial-grymhet-utan-motstycke

2) LitteraturMagazinet 20 sept 2012 S Lönnlöv https://www.litteraturmagazinet.se/joseph-conrad/morkrets-hjarta/recension/sebastian-lonnlov

3) Lektörsomdöme Bengt Lewan: En skoningslös kritik av kolonialismens brutalitet, en studie av människans inneboende ondska, en resa ner i det undermedvetna - Conrads kanske mest kända roman ger möjlighet till många läsningar. Han beskriver elfenbensjägaren Kurtz som en idealistisk människovän, en förkämpe för rättvisa och kärlek, men läsaren inser att denne härskat över sitt område i det svarta Afrika med en ohygglig grymhet. Har den civiliserade vite mannen rutits ner vid kontakten med det mörka okända? Eller är människans goda sidor oupplösligt förenade med det onda? Läsaren får själv tolka den döende Kurtz rop av fasa, då han i ett ögonblick av klarhet ser vad livet varit: "The Horror! The Horror!

Lästips: 1)Färd med Mörkrets hjärta: en bok om Joseph Conrads roman av Olof Lagerkrantz (som ser den som en ögonöppnare för hur Västerlandet systematiskt byggt sitt välstånd genom att plundra och utsuga den tredje världen). 

2) Allt går sönder av Chinua Achebe (som hävdat att romanen innehåller rasistiska drag).

 

Filmtips: Apocalypse (originaltitel: Apocalypse Now) är en episk amerikansk Vietnamkrigsfilm från 1979 i regi av Francis Ford Coppola  inspirerat av  Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta (1902)

 

OBS! Sidhänvisningarna gäller min upplaga som är en specialutgåva och ingår i samlingen Klassiska Böcker, den bästa litteraturen av de största författarna. Titlarna är utvalda av Expressen i samarbete med Albert Bonniers Förlag 2007.

//Eveline

 

MÖRKRETS HJÄRTA av JOSEPH CONRAD

Ett ORD eler en KÄNSLA som boken väckt

Datum: 08.03.2017 | Av: Marcus Santner Gillberg

OBETYDLIGHET - så som i:"Naturen kontra människans plats i den".

Förmedlat av mamma Annette via sms till gammelfaster Line: :-)


Sv:Ett ORD eler en KÄNSLA som boken väckt

Datum: 08.03.2017 | Av: Evelilne

Tack Marcus - Så bra - både ORD & KÄNSLA - Ett mäktigt perspektiv. KRAM

Ett ORD eler en KÄNSLA som boken väckt

Datum: 08.03.2017 | Av: Läsecirkeldeltagarna

Det var svårt denna gång - många ord/känslor poppade upp och några av deltagarna kunde inte välja. Men så här blev deti:
Vidsynt - Mörker - Grymt - Skam - Tidsdokument - Ohyggligt - Upprörande - Hemsk - Hemsk

Ny kommentar