Blogg

VINNARNA AUGUSTPRISET 2016

30.11.2016 12:20

Vinnarna som utsetts till Augustpriset 2016 är

Lina Wolff med De polyglotta älskarna - svenska skönliterära bok De polyglotta älskarna

 

Nina Burton med Gutenberggalaxens nova - svenska fackbok Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution

 
 
Ann-Helèn Laestadius med Tio över ett - svenska barn- och ungdomsbok  Tio över ett

 

 

VARFÖR VARA LYCKLIG NÄR DU KAN VARA NORMAL av JEANETTE WINTERSON

23.11.2016 13:20

 Varför vara lycklig när du kan vara normal?                                       Jeanette Winterson 2005.

Varför vara lycklig när du kan vara normal    av   Jeanette Winters

Såg detta sammandrag av mig i en annan bokcirkelblogg jag deltagit i, att vi i augusti 2015 läste och samtalade om denna /detta existentiella och mycket viktiga. Jag vill nu också ha detta i denna blogg - läs gärna sammandraget och framför allt boken, så förstår du varför! Du får inte svar Varför vara lyckligt när du kan vara normal, men förståelse för frågan.

Ja, den frågan kan ställas i många situationer, men när en mor ställer den till sin dotter då hon vår veta att dottern vill vara lycklig i sin sexualitet (s112), ja då blir det starkt och hårt. Det tyckte vi och vi tyckte för övrigt mycket om denna bok - innehåll, bakgrund, alla infallsvinklar, politiska och sociala nedslag. Författarens ständiga avbrott i handlingen kan ses som "spretiga" eller som "vidgande"- intressanta vinklingar i gruppen :-)

 Det finns så mycket ursinne och mod i denna författare, att ha lyckats "lyfta sig själv" till en nivå - jämställd med Shakespear :-) (Wintersons egna ord). Det fanns mycket att säga om den hänsynslösa och depressiva Mrs W och hennes underdånige man.

Fadern hade barnet inte mycket att tacka för så länge modern levde. Kanske något av en närhet när Mrs W dött.

 Många funderingar om: Att hitta, komma och lämna HEM! Vad, var är HEM? Vem, vad är JAG i ett HEM? Kärlek - det svåra - alltings början och slut (s223)!

 Enligt Alex författarinformation belyser Jeanette Winterson sin mångbottnade levnadsberättelse "både galghumoristisk och satirisk och kombinerar passionerad ilska med reflekterande analyser.

 Jag vill gärna tacka för det inspirerande samtalet om denna mycket starka, berörande, insiktsfulla och berikande livsberättelsen, genom att återberätta samtalet i min nuvarande blogg.

Avslutar med dikten NU jag hänvisade till, som jag hörde i ett radioprogram om "Meningen med livet":

Nu speglar sommarängen himmelriket

med liv och lust och ljuv musik

I morgon bleknar bilden bort

och mänskans liv är alltför kort

Att famna nuet är att leva

gråt och le den stund du fått

Tro ej tiden är din herre

Ögonblick är lyckans mått

 

Bokhälsningar från Eveline

 

BOKSAMTAL 3 hö 2016: JUST KIDS av Patti Smith

22.11.2016 12:13

Till höstens tredje läsecirkel tisdagen 8 november kom Toni, Ulrika, Kerstin, Gunilla, Gertrud, Berit, Annette och Eveline. Maria och Cecilia har mejlat sina synpunkter. Det blev spännande samtal och ibland högt i tag med olika tankar och känslor kring Patti Smiths självbiografi!

Just kids    Just Kids  Patti Smith performing in Finland, 2007.jpg  av   Patti Smith   
om Patti Smith & Robert Mapplethorpe

Kort tyckte vi: ett intressant självbiografisk tidsdokument, en mytomspunnen epok i amerikansk populärkultur, späckad med namn på allehanda kända musiker och konstnärer såsom Arthur Rimbaud, Bob Dylan, Janis Joplin, Andy Warhol mfl och begrepp, att googla och ”öka sitt vetande” (över 90 sökningar på nätet). En konstnärs drömmar med stark drivkraft som formade Patti Smiths och Roberth Mapplethorpes liv och död, för honom med och för henne utan droger.

Fler deltagarröster: långtråkig, inte imponerad; en tonårings dagbok; en bra berättare, men ingen författare; bra skildring av den kulturella huvudstaden New York; en bra bok för dem som känner och är intresserade av 70-talets bohemliv på Manhattan; gav inget särskilt till den som inte har någon relation till den tidens musik-/konstnärsliv; dock intressant!

 En finstämd berättelse: Musik, Film, Konst, Kultur, Vänskap, Kärlek, Kreativitet, Tragik! En romantisk skildring med frågetecken bl.a. kring PS:s vidsynthet att inte döma RM, då han smittade henne med gonorré, då han prostituerade sig för att dels få pengar till att leva, men också i sitt sökande efter sin sexualitet.

 Verklighetens brutalitet: PS berättar om himmel och helvete, mellan framgång och undergång, droger och ungas plågsamma död.  De rör sig i snäva cirklar mellan Chelsea Hotel, Max´s, Warhols The Factory. Den bästa dagen är två – då de åker till Coney Island och äter korv på Nathans (bild s371).

Språket och texten: poetisk och musikalisk berättarstil; stapelberättelse de första 156 sidorna, då det börjar flyta på; några av deltagarna får egna bilder av texten andra inte! Det finns inget av ”skvaller” i berättelsen. Patti Smith fördömer inte den ”vanliga” människan.

Karaktärerna: Hon balanserade (s79) honom när han konstnärligt ”flög iväg” i drogdimmor och sexualitetssökande; Han stärkte henne socialt (s230) och uppmuntrade hennes musik och poesi. De var varandras kritiker och inspiratörer och utvecklades med och utan varandra, han med droger och hon utan. Starka personligheter båda två, som tidigt visste vad de ville ägna sitt liv åt och hela tiden tyckte sträva mot målet.

Politiskt: tydligt om kommunistskräcken i USA (s39); PS:s politiska och provocerande texter och RM:s politiska budskap i collage och foton.

Några meningar vi vill lyfta fram: (s10) Jag har levt för konsten, jag har levt för kärleken!

(s89) Förebud – (s340) Verklighet

(s201) Intressant då- Grubblerier över Bob Dylan Intressant NU- Nobelpris i litteratur!

(s264) Av honom lärde jag mig att motsägelsen ofta är den tydligaste vägen till sanning!

(s321) Den tacksamhet jag kände mot rocken som hade hjälpt mig genom en problematisk tonårstid. Den moraliska styrka jag fick då jag tog ansvaret för mina handlingar.

(s324) En tjej som leder ett band

(s343) JAG saknar OSS !

(s350) Inte för hans liv utan för hans styrka att uthärda det outhärdliga!

Extra roligt inslag idag: Från sin iPad spelade Annette upp några av Patti Smiths mest kända hits: Horses; Because The Night 1978;  Smells like Teen Spirit   

Recensioner: 1) Kaj Schueler Svenska Dagbladet

2) Göran Greider, Dagens Nyheter

3) Niclas Muller-Hansen, Dagens Bok

Patti Smiths bok Just Kids blir TV-serie enligt en artikel i Aftonbladet 17 aug 2015

 Just Kids är en fin hyllning av Roberth Mapplethorpes konstnärskap och en fin berättelse om det egna konstnärskapet, förutom musik och lyrik, även fotokonst.

För mig: en vit fläck på min musikkarta, som verkligen kunde fyllas i av denna berättelse.

/Eveline


 

 

NOMINERADE TILL AUGUSTPRISET 2016

31.10.2016 20:39

De nominerade är......

Alltid lika spännande...

/Eveline

BOB DYLAN BRYTER TYSTNADEN...

31.10.2016 19:03

.... och kommer till Nobelprisutdelningen "om han kan" återges på Babels FB-sida 29.10.2016

Läs mer: www.facebook.com/svtbabel/posts/10154598475204098

 

DELPHINE de VIGAN i BABEL

25.10.2016 15:43

För några år sedan läste vi Underjordiska timmar av Delphine de Vigan i läsecirkeln - sammandrag 29.01.2014.

Hon har skrivit fler romaner sedan dess och nu senast Baserad på en sann historia som hon berättade om i Babel sön 23 oktober.

M.R.Carey deltog också i Babel med ny "zombie-"bok (inte min genre) Flickan med gåvorna

/Eveline

 

 

NOBELPRISTAGARE 2016 - BOB DYLAN

15.10.2016 14:44

BOB DYLAN - 2016 års Nobelpristagare - en fullständig överraskning - och jag med många med mig tappade hakan. Inte för någon värdering i sig, utan för att jag aldrig tänkt på honom, som annat än musiker - en stor musiker, som fick Polarpriset år 2000 (oj vad tiden går fort, jag gissade på 2011!).

Men såklart, hans texter är poesi och poeter ska också räknas in i litteraturen.

Och Bob Dylan har också skrivit en roman: Tarantula

Nu väntar vi bara att få en kommentar av Nobelpristagaren - det har aldrig hänt tidigare att det priset omgärdats av sådan tystnad av pristagaren!

Lästips: av Ola Holmgren  Stickspår: Åtta skäl till varför ....

TANKAR FÖR DAGEN - ANNELIE BRÄNSTRÖM-ÖHMAN

14.10.2016 15:06

Annelie Bränström-Öhman är inte bara en lysande föreläsare, jag vill inte missa någon av hennes "tankar för dagen" på SR1 Play (direkt kl 06.55 för den vakne) !

Den här Om den glittrande, resklara treåringen från 13 oktober är extra fin och passande, då bilden av Annelie BÖ i sin knallröda höstkappa är tagen strax innan föreläsningen om Sara Lidman, på Kulturmagasinet i Sundsvall, ons 5 oktober 2016.

foto: Kerstin Svensson Åkesdotter

/Eveline

BOKSAMTAL 2 hö 2016: TOBAKSHANDLAREN av Robert Seethaler

11.10.2016 11:43

Under höstens andra läsecirkel tisdag 11 oktober samtalade Maria, Ulrika, Cecilia, Annette, Kerstin, Gunilla, Berit, Gertrud och Eveline. Toni har mejlat sina tankar och ORD! Ett sammandrag om vad vi tyckte är inte svårt denna gång. ALLA tyckte mycket om den lilla PÄRLAN, några till och med ÄLSKADE den!

En finstämd berättelse, med inslag av kärlek, vänskap, ömhet, brutalitet och även humor. Allt är ingredienser i Vad formar en människa? som är höstens tema.

Vid vår rundgång där varje deltagare kort ska säga vad de tycker om romanen, blev det ibland svårt att göra det just i korta drag. Litteratur med innehåll från andra världskriget, väcker starka känslor, som ibland försvårar att först läsa och sedan objektivt analysera innehållet. Vi håller en fin samtalston med respekt för att det kan ta något längre tid, då våra känslor blir styrande.
Några ord om eget igenkännande: s67 maten =  VanilleKipferl, Apfelstrudel, Palatschinken! Der Gürtel somom ger innerstaden! Nöjesparken Prater med Riesenrad! Kahlenberg mfl platser.
Författaren Robert Seethaler (från Österrike mitt "hemland" förutom Sverige) belyser en trivsam stämning som övergår till negativa strömningar, vilket upprör starkt och egna minnen från den tiden kommer till ytan. Författaren går dock försiktigt och lågmält fram och den unge Franz förs genom detta kaotiska, med känsla för människan och med avstånd för det annalkande omänskliga, som trots allt blev oundvikligt. Seethaler berättar om förkrigstiden genom Franz naiva ögon och det gör att hemskheterna inte blir så hemska.Franz utvecklas från att vara en naiv, bortskämd, trygg och snälla pojke till att bli en modig, brådmogen och rättrådig ung man.

Seethaler knyter så fint ihop händelser i början av boken till slutet: s18 o 194 gatlyktan – och däremellan har samtidens abrupta skeende berövat Franz sin ungdomliga naivitet. s101-104 enkelt/bildat folk – Freud hade alltid känt sig malplacerad i sällskap med så kallat enkelt folk – Franz hade egentligen alltid känt sig lite tafatt och bortkommen i närheten av så kallat bildat folk!
Bildspråket är talande, poetiskt och även humoristiskt, vilket gör läsningen roligt:
s28 rad 1) och även på vintern viftade hon ständigt luft mot ansiktet med ett par laxrosa sidenhandskar

s31 rad 3) hörde han ett lågt kluckande i lådan – vykort hemifrån föreställande små sjöar

s121 mitt på sidan) Ha! Skrek Otto T på nytt. Ett vapen! Röde Egon bredde ju hellre smörgåsarna med fingrarna än att röra en kniv!

Några avsnitt som vi diskuterade särskilt:
s27 tobakshandlarens yrkestips Lägg kunderna på minnet. Memorera deras vanor och smak. Minnet är tobakshandlarens kapital!

s80 Franz kärlekskval över Anezka

s97 mötet med Sigmund Freud och den oväntade vänskapen

s122 om sanning: Sanningen i morgonupplagan är i praktiken lögnen i kvällsupplagan.

s125 om tobakshandlarens förnedring

s129 mitt på sidan om sanningens ögonblick för Franz:  I det ögonblick förstod han allt. För bråkdelen av en sekund öppnade han ett fönster mot framtiden, genom vilket den vita rädslan blåste in i honom, till den lille, dumme, maktlösa grabben från Salzkammergut. STARKT!

S142, 147 mfl Drömmarna, som Franz sätter upp på fönstret!  s204 som 7 år senare läses av Anezka! Överlevare? (eg.not)

s164-166 Omvälvningen – Franz tankar för och emot – Är omvälvningen kanske nödvändig?

s173 om kontrollerbart stamträd (Ahnenpass/eg.not)

s194-199 Mer om sanning Sanning är sanning, punkt slut! Så är det faktiskt inte! Det som är sant för en, är för en annan den största dumheten och vice versa! Men i flaggstången hängde ett par byxor, högst upp i toppen i stället för hakkorsflaggan. Nästan humoristiskt (eg.not)!

Författarens miljö- och personbeskrivningar fängslade och roade oss (s 13, 19, 21, 27, 32, 106, 138 (ett av moderns brev), 162, 172 (om postverket), 199.
Tobakshandlaren är en synnerligen fascinerande bok. Lätt att läsa, med ett språk som flyter och läsaren vill hela tiden veta vad ska hända sen.
Hur slutar romanen? Tragisk för Franz! En dröm på en pappersbit, som Franz älskade Anezka läser 12 mars 1945 samtidigt som hon hör de allierades bombplan bullra i skyn, inger känslan av ett olyckligt slut! "Jag vill ha lyckliga slut, säger Annette, så den slutar lyckligt"! Vi säger inte emot!

Jag avslutar sammandraget med att citera Franz, då han uttrycker sin känsla om hälsningsfrasen ”Heilitler", som brevbäraren rätt glatt mumlar då han kommer: Käre herr postis, sa han trött, han Hitler kan ni stoppa upp någonstans, men bortsett från det önskar jag er en god morgon!

Recensioner: Björn Gunnarsson GP okt 2015: https://www.gp.se/n%C3%B6je/robert-seethaler-tobakshandlaren-1.147235

Tone Sundberg Brorsson Dagens Bok sept 2015 https://dagensbok.com/2015/09/16/motstand-och-feghet/

Lyran i Bloggen Lyrans Nobleser aug 2015  https://www.lyransnoblesser.se/2015/08/tobakshandlaren.html

Nedanstående citat bidrog Gunilla med.
Tack Gunilla,mycket tänkvärt tyckte vi!

    Minne från en söndagsutflykt till Kahlenberg 1948

/Eveline

FÖRELÄSNING om Sara Lidman och Tjärdalen av Annelie Bränström Öhman

05.10.2016 22:26

En heldag på Kulturmagasinet med två föreläsningar om Sara Lidman och Tjärdalen framför allt!

Jag lyssnar gärna på Annelie Bränstgröm Öhman hur länge som helst.

Längesedan jag trollbands så av en föreläsare.

Tack "för byavägen i våra hjärtan", för att citera Annelie BÖ.

En "chick" Sara Lidman som Annelie BÖ beskrev författaren vid debuten 1953

Annelie Bränström Öhman föreläser briljant

Cecilia Dahlbäck tackar för lunch- och kvällsföreläsningen, framför en Sara-bild, som vi mer känner igen henne i.

Arrangemanget i Sundsvall är ett samarbete mellan Kulturföreningen Tidsspegeln, Stadsbiblioteket, Scen Sundsvall, Folkuniversitetet och Kulturmagasinet.

Jag har just tittat på Gokväll 27/9 på TVPlay och inslaget om Tjärdalen musikteatern. Det blir jättespännande att se den på Tonhallen i Sundsvall söndag 9/10.

Det finns några biljetter kvar!

//Eveline

TAc

<< 23 | 24 | 25 | 26 | 27 >>